De meeste mensen gaan in de zomer met de caravan op pad. Maar waarom niet ook gewoon in de winter? Winterkamperen wordt steeds populairder. En de moderne caravan is geschikt voor de wintersport. Bij winterkamperen moeten er uiteraard wel andere voorbereidingen worden getroffen dan in de zomer.

Voorbereidingen

Ga goed voorbereid op weg en vergeet de winterbanden, sneeuwketting en dergelijke niet. Ook is het noodzakelijk om een verlenging voor de schoorsteen mee nemen voor als het gaat sneeuwen. Let ook op het feit dat de afvaltank niet werkt bij vorst, dus neem een emmer mee. Bij sommige caravanmerken kan de disselbak klep dichtvriezen. Dit kan worden voorkomen door boven de disselbak een lijst te monteren en daar een winterafdekdoek door te schuiven.  

Isolatie

Check voor vertrek ook isolatie van de caravan. De meeste caravans zijn goed geïsoleerd, maar de wielkast blijft een gevoelig punt. Aan te raden is om deze extra te isoleren en zo onnodig hoog gasverbruik en kou en condens te voorkomen. Vloerbedekking en tapijt zorgen ook voor een betere isolatie. Let ook op de waterleidingen als deze zich buiten de caravan bevinden, deze kunnen bevriezen.

Voortent

Ook is het bij de caravan aan te raden om gebruik te maken van een voortent. Deze kan een buffer bieden tussen de kou van buiten en de warmte vanuit de caravan. Er zijn voortenten die speciaal voor de winter zijn gemaakt, maar een voortent die voor alle seizoenen geschikt is kan ook gewoon mee. Als je naar een plaats gaat waar het waarschijnlijk zal gaan sneeuwen, koop dan ook een speciale sneeuwdrager. Zet het dak van de voortent schuin, zodat de sneeuw niet op het dak blijft liggen.

Er zijn zowel in Nederland als in het buitenland verschillende wintercampings te vinden. Ook leuk om te combineren met een kerstmarkt in de buurt!